(untitled) (Perner’s Contacts, 2020)
Príspevok konfrontuje systémy financovania leteckej infraštruktúry v Európskej únii a USA vzhľadom na koronakrízu. Pretože oba systémy sú spôsobom financovania previazané na leteckú prevádzku, koronakríza ochromila financovanie leteckej infraštruktúry v oboch celkoch, a to v okruhu prevádzkového aj investičného financovania. Nutnosť zachovania kontinuity investičného rozvoja leteckej infraštruktúry v čase coronakrízy vyvolala potrebu záchrannej reakcie, ktorá sa v EÚ zásadne líši od USA. V porovnaní so systémom v EÚ má systém financovania a strategického riadenia leteckej infraštruktúry v USA lepšiu adaptabilitu na krízu. V systéme financovania leteckej infraštruktúry v EÚ je „Achilovou pätou“ systému zložitosť pravidiel štátnej pomoci a inštitucionálna výstavba systému štátnej pomoci.