(untitled) (Perner’s Contacts, 2020)
Z hľadiska zvyšujúcej sa zložitosti podnikových systémov a ich využitia je nevyhnutným základom každej úspešnej cesty taký systém, ktorý integruje nielen spracovanie informácií, tvorbu plánov, ale aj analýzu a kontrolu. Veľmi dôležitá je aj možnosť prijímať správne a rýchle rozhodnutia, čím sa znižuje pravdepodobnosť možných rizík a nebezpečenstiev na minimum. Controlling je v tomto kontexte veľmi dôležitým nástrojom pre podporu riadenia a rozhodovania. Príspevok prináša analýzu controllingových nástrojov s ohľadom na ich uplatnenie v riadení dopravných spoločností. Dôraz je kladený najmä na controllingové riadenie nákladov, ich controllingovú kategorizáciu v špecifických podmienkach dopravných podnikov ako aj ich následné využitie pri riadení zisku. Pre dosiahnutie cieľa boli využité viaceré metodológie, nielen pri čiastkových cieľoch - získavaní a spracovávaní teoretických poznatkov - ale aj pri ďalšom riešení, návrhoch praktického využitia vybraných nástrojov controllingu v dopravných spoločnostiach. Predmetná problematika bola riešená s využitím vybraných kvalitatívnych metód, opierajúcich sa o indukciu so snahou pozorovať, zisťovať pravidelnosti, vytvárať závery a teórie za účelom získania naratívnych výstupov. Teoretické výstupy sú výsledkom spracovania dostupných poznatkov o controllingu a jeho vývoji, praktická rovina poskytuj výsledok vo forme návrhu uplatnenia vybraných nástrojov controllingu v podmienkach dopravných spoločností, pôsobiacich v Slovenskej republike. Príspevok možno považovať za relevantný zdroj poznania a pochopenia riešenej problematiky, ponúka metodický návrh, uplatniteľný vo všeobecnosti pre podniky, ktorých manažment sa pre zavádzanie a využívanie controllingových nástrojov rozhodne.