(untitled) (Perner’s Contacts, 2006)
Zákazník pošty hodnotí poštové činnosti nielen z rozsahu poskytovaných služieb pri preprave zásielok, ale najmä z úrovne ako rýchlo, spoľahlivo a presne sú zásielky prepravované z miesta podania do miesta dodania. Prostriedkom, ktorý umožňuje prepravu poštových zásielok od odosielateľa k adresátovi je poštová prepravná sieť. A práve vhodnou konštrukciou poštovej prepravnej siete môže pošta zabezpečiť zákazníkom požadovanú kvalitu poskytovaných služieb.