(untitled) (Perner’s Contacts, 2011)
Článek se zabývá problematikou nalezení přestupních uzlů mezi městskou a veřejnou hromadnou dopravou ve třech vybraných městech České republiky, mezi které patří Praha, Brno a Ostrava. Motivem je zpřesnění výsledků databáze dopravních spojení, která se připravuje pro potřeby Integrovaného informačního portálu MPSV ČR v rámci projektu Implementace nástrojů prostorové analýzy trhu práce v činnosti úřadů práce podporovaném Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR. Dosavadní řešení bylo nahrazeno novým, kdy jsou jednotlivá města definována sadou přestupních uzlů, kde dochází k přestupům mezi dopravními prostředky městské a veřejné hromadné dopravy při cestě do stanovených cílů na vybrané hodiny, které odpovídají začátkům pracovních směn (na 6., 7., 8., 14. a 22. hodinu). Celkem bylo lokalizováno 61 přestupních uzlů. Kromě stanovení těchto uzlových stanic jsou porovnány a v článku prezentovány také spádové oblasti kolem těchto měst v závislosti na definování reprezentujících zastávek v těchto třech městech – libovolná zastávka v rámci města nebo některá z přestupních uzlových zastávek v daném městě. Jsou tak potvrzeny významné rozdíly ve výsledcích a je prokázáno, že tato nová metodika poskytuje přesnější a reálnější výsledky než dosavadní metoda řešení.