(untitled) (Perner’s Contacts, 2011)
Článek popisuje jeden z analytických nástrojů aplikace sloužící k objednávání tras vlaků dopravci na území České republiky. Aplikace je součástí informačního systému sestavy ročního jízdního řádu vlaků. Jedná se o distribuovanou aplikaci složenou z databázového serveru, aplikačního serveru a klientského programu. Nástroj umožňuje výpočet řady ukazatelů pro potřeby nákladní i osobní dopravy. Výpočet lze provést pro vybrané tratě, oblasti, trakce a období. Oblasti mohou být standardní (Česká republika a její kraje) i uživatelem definované (libovolná množina dopravních bodů a úseků). Pomocí dalších parametrů lze ovlivnit výběr úseků tras vlaků, které budou do výpočtu zahrnuty. Po provedení výpočtu lze vyloučit nebo zpětně zařadit vybrané trasy vlaků, čímž dojde k okamžitému přepočtu výsledků.