(untitled) (Perner’s Contacts, 2014)
Článek popisuje možnosti tvorby textu kalendáře vlaku pro potřeby sestavy ročního jízdního řádu. Na základě provedené analýzy typů textů kalendářů, které se vyskytují v různých tiskových výstupech, byl navržen heuristický algoritmus generování textu z množiny dnů kalendáře. Algoritmus je součástí aplikace, která navíc poskytuje nástroj definování textu kalendáře uživatelem pomocí masky dílčích období a kalendářů, které se v nich mají zobrazit. Algoritmus byl ověřen na reálných datech jízdního řádu. Ve většině případů vykazuje algoritmus stejné nebo lepší výsledky než doposud používané nástroje. V několika případech však lze zásahem uživatele získat lepší výsledek.